Wat is bedrijfssoftware?

Hoe u de juiste bedrijfssoftware of business software gebruikt om uw productiviteit te verhogen en te meten en om bedrijfsfuncties nauwkeurig uit te voeren.

In het tijdperk van digitale transformatie wordt software steeds belangrijker. Ze ondersteunt ons op tal van terreinen van het dagelijks leven. Dit geldt zowel voor de privé als voor de professionele omgeving. In het volgende willen we echter de zakelijke omgeving en bedrijfssoftware nader bekijken.

Inhoudsopgave

Wat is bedrijfssoftware?

Bedrijfssoftware zijn softwaretoepassingen voor het bedrijfsleven. Kortom, bedrijfssoftware is elke computertoepassing die wordt gebruikt door zakelijke gebruikers. Deze programma's worden door bedrijven gebruikt om de productiviteit te verhogen en te meten en om andere zakelijke functies zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren.

De term bedrijfssoftware heeft een wisselende, vage en brede betekenis. In principe staat het in contrast met software voor de particuliere sector, al zijn er zeker systemen die zowel zakelijk als privé kunnen worden gebruikt. Om deze reden is een scherpe scheiding niet mogelijk.

Verschil tussen bedrijfssoftware en applicatiesoftware

Kortom, het verschil tussen bedrijfssoftware en algemene applicatiesoftware voor bedrijven is dat bedrijfssoftware bedrijven helpt hun bedrijfsdoelen te bereiken. Applicatiesoftware in het algemeen heeft daarentegen vaak de vorm van kantoorapplicaties die bijvoorbeeld worden gebruikt voor tekstverwerking of spreadsheets.

De voordelen van bedrijfssoftware

Met behulp van geschikte bedrijfssoftware is het voor bedrijven mogelijk om de winst te vergroten door kosten te verlagen of door de productiecyclus te versnellen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van op software gebaseerde automatiseringen, die de handmatige werklast voor het personeel verminderen. Tegelijkertijd vermindert de bijbehorende standaardisatie de kans op fouten. Ook krijgen medewerkers extra capaciteit om meer gerichte taken op zich te nemen.

De voordelen van bedrijfssoftware kunnen als volgt worden samengevat:

  • Winstmaximalisatie,
  • Vermindering van kosten,
  • Proces optimalisatie,
  • Opluchting voor het personeel en
  • Automatisering en standaardisatie.

Hoe en op welke gebieden een bedrijf profiteert van bedrijfssoftware hangt sterk af van het type applicatie of het toepassingsgebied ervan.

Soorten en toepassingsgebieden van zakelijke software

Hoewel bedrijfssoftware verschillende, brede definities kent, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende typen. Waaronder:

  • Zakelijke toepassingen,
  • Technische toepassingen en
  • Informatie- en managementsystemen.

Zakelijke toepassingen

Bedrijfsapplicaties omvatten programma's voor operationele functies zoals materiaalbeheer, human resources, financiën, productieplanning en -controle (PPS), logistiek en supply chain management.

Customer Relationship Management (CRM)

Toepassingen voor bedrijfsgebieden zoals sales management (marketing en sales) vallen ook in de categorie business software. Bedrijfssoftware kan zich specialiseren in een van deze gebieden of verschillende van deze functies combineren tot een holistische CRM-oplossing. CRM is de afkorting voor Customer Relationship Management; aan Duits klantrelatiebeheer of  klantenservice. Naast marketing en verkoop zijn de belangrijkste gebruiksgebieden van CRM-software contact beheer, klantenservice en project management.

Enterprise Resource Planning (ERP)

De taak van Enterprise Resource Planning (ERP) is om alle bedrijfsprocessen te beheersen en beschikbare middelen zoals financiële middelen, grondstoffen of personeel zo efficiënt mogelijk in te zetten. Een ERP-software neemt het digitaal in kaart brengen van al deze processen over. Binnen het systeem kunnen ze vervolgens worden beheerd, geoptimaliseerd en geautomatiseerd. 

Document Management System(DMS)

Document management systemen (DMS) worden gebruikt voor het digitale beheer van elektronische documenten. Zelfs documenten die in eerste instantie in analoge vorm beschikbaar zijn, kunnen digitaal worden beheerd met DMS.  Om dit te doen, moeten ze echter eerst volledig worden gedigitaliseerd en overgebracht naar de software, waarbij meestal OCR-technologieën worden gebruikt. 

Human Resource Management (HRM)

De term HR-software omvat systemen voor human resources. Haar verantwoordelijkheden omvatten bijvoorbeeld sollicitantenmanagement en andere operationele en strategische HR-activiteiten. HR-software ontlast HR-afdelingen op zowel administratief als strategisch niveau door een volledige digitalisering van personeelsprocessen.

Warehouse Management Software(WMS)

Warehouse Management Systems (WMS) of Warehouse Management Systems (WMS) vallen over het algemeen onder de bevoegdheid van Enterprise Resource Planning, maar kunnen ook als afzonderlijke, onafhankelijke oplossingen worden gebruikt. Ze worden gebruikt voor het digitale, ondernemende beheer van magazijnen of distributiecentra. Hoewel WMS en WMS in het gewone spraakgebruik vaak met elkaar worden gelijkgesteld, kan er nog steeds onderscheid worden gemaakt.

Magazijnbeheersystemen worden voornamelijk gebruikt om magazijnhoeveelheden en -locaties te beheren, evenals hun relatie tot elkaar. Magazijnbeheersystemen daarentegen bevatten meestal verdere functies voor de controle en optimalisatie van systeemstatussen en dienen dus ook om interne opslagsystemen te optimaliseren.

Business Intelligence (BI)

Business Intelligence (BI) (German Business Analytics) omvat applicaties, procedures en processen voor het analyseren van uw eigen bedrijfsprocessen. BI-systemen dienen de
•    Collectie
•    Evaluatie en
•    Vertegenwoordiging
elektronische gegevens. De ultieme taak van business analytics is om gedegen inzichten te krijgen uit bestaande data die het managementniveau ondersteunen bij het nemen van managementbeslissingen.

Technische toepassingen

De technische toepassingen omvatten vooral systemen van de zogenaamde "C-Techniques". Dit zijn softwaresystemen die beginnen met de letters "CA" voor "Computer Aided" kan. Ze worden gebruikt in de technische ruimtes van het bedrijf en omvatten:

CAD: Computer Aided Design voor de bouw,
CAFM: Computer Aided Facility Management voor infrastructuurbeheer,
CAP: Computer Aided Planning voor werkplanning,
CAQ: Computer Aided Quality Assurance voor kwaliteitsborging,
CAM: Computer Aided Manufacturing for Manufacturing.

Informatie- en managementsystemen

Voor informatie- en managementsystemen, bijvoorbeeld simulatiesystemen en managementinformatiesystemen (MIS). Deze laatste benaderen de databases van de afzonderlijke operationele applicaties of vinden de benodigde data in datacollecties die vanuit verschillende bronnen worden gevoed.

Vind de juiste business software

Het kiezen van geschikte bedrijfssoftware is voor veel bedrijven niet eenvoudig. De markt is zowel groot als zeer gedifferentieerd. Zakelijke klanten hebben dan ook vaak keuze te over. Om bedrijfssoftware volledig tot ontwikkeling te laten komen, moet deze in staat zijn om alle relevante bedrijfsprocessen van een bedrijf digitaal in kaart te brengen.

Daarom moeten bedrijven, voordat ze een systeem kiezen, eerst intensief met hun eigen processen omgaan en specifieke doelen definiëren die met de introductie van bedrijfssoftware moeten worden bereikt. Sleutelfiguren spelen daarbij een beslissende rol.

Specificatieblad maken

Gedetailleerde eisen kunnen vervolgens in de vorm van een specificatieblad op papier worden gezet. Dit wordt later in het softwareproject gebruikt als belangrijke beslissingsbasis voor bedrijven en softwareleveranciers.

Conclusie: Veelzijdige toepassingsmogelijkheden van bedrijfssoftware

Samenvattend kan worden gezegd dat veel verschillende applicatieprogramma's in de categorie "bedrijfssoftware" of bedrijfssoftware vallen. Bedrijfssoftware kan zich zowel specialiseren in de functies van een bepaald bedrijfsgebied als holistisch verschillende toepassingsgebieden bestrijken.

Met behulp van geschikte bedrijfssoftware kan dit bedrijf processen helpen optimaliseren, standaardiseren en automatiseren. Op deze manier wordt het personeelsbestand ontlast en kan het meer doelgerichte werkzaamheden op zich nemen. Uiteindelijk kunnen op deze manier ook financiële besparingen worden gerealiseerd.

Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

5 punten die op geen enkele CRM-checklist mogen ontbreken

Met behulp van een CRM-checklist begint u goed voorbereid aan uw zoektocht naar het perfecte CRM-systeem.

Lees verder

CRM-software voor de bouwsector

Projectmanagement, mobiele beschikbaarheid en planning-software: dit zijn de manieren waarop bouwbedrijven kunnen profiteren van CRM-software.

Lees verder