De rol van het CRM-systeem in fieldmarketing
Fieldmarketing is één van de meest toegepaste marketingkanalen. Wat het precies inhoudt en hoe het CRM-systeem dit kan bevorderen, dat lees je hier.
Software en marketing, of beter gezegd CRM en marketing, gaan tegenwoordig vrijwel standaard hand in hand. Van het bedenken van campagnes, tot aan de analyse van het klantgedrag… alles valt of staat met één ding: data. En laat dit nu net door het CRM-systeem worden vastgelegd.
In dit blog kijken we naar de definitie, de toepassingsmogelijkheden en de rol van CRM-software in fieldmarketing. Eén ding is in ieder geval duidelijk: het is een marketingtechniek die niet zonder software ter ondersteuning van Customer Relationship Management (CRM) kan.
Inhoudsopgave
Wat is fieldmarketing?
Fieldmarketing is een verzamelnaam voor marketingtechnieken die ‘in the field’, oftewel in het veld worden uitgevoerd. In andere woorden: alle activiteiten die buiten worden uitgevoerd. Op straat, van deur tot deur… alle vormen van directe verkoop of het werven van donateurs wordt gezien als fieldmarketing. Het uitdelen van samples of flyers zijn de meest voorkomende voorbeelden.
Code Fieldmarketing
Ieder vakgebied heeft wel te maken met zijn eigen regelgeving, en fieldmarketing vormt hierin geen uitzondering op de regel. Zij dienen zich te houden aan de regels zoals deze zijn opgesteld door de Reclame Code Commissie. Het is dus belangrijk om je duidelijk in te lezen in wat wel en niet mag, voordat je aan de slag besluit te gaan met fieldmarketing.
Toepassingsmogelijkheden voor bedrijven
Hoewel we tegenwoordig in een digitaal tijdperk leven, zijn er nog altijd bedrijven die traditionele marketingtechnieken zoals deze besluiten op te nemen in hun strategieën. En daar is helemaal niets mis mee. Het kunnen namelijk heel goede manieren zijn om in contact te treden met je doelgroep.
Flyers en samples
We hebben ze allemaal wel eens gezien: de (doorgaans jeugdige) medewerkers van een bedrijf dat op straat flyers of samples uitdeelt. Soms lopen we er voorbij, maar soms is een blikje frisdrank op een zonnige dag best lekker. En misschien wel zo lekker, dat je de volgende dag in de supermarkt besluit om er nog een aantal mee te nemen.
Deze vorm van fieldmarketing kent een aantal voor- en nadelen. Zo kun je in een druk stadscentrum een grote groep mensen bereiken, wat een groot voordeel is.
Iets nadeliger is vervolgens weer dat je het succes van je campagne amper kan meten. We hebben namelijk allemaal wel eens een flyer in onze handen gedrukt gekregen, die vervolgens zonder al te veel aandacht in de papierbak verdween. Voor bedrijven met een zeer specifieke doelgroep is de marketingtechniek ook niet helemaal optimaal, je weet namelijk niet altijd waar je hen tegen het lijf loopt.
Inzamelingsacties/collecteren
De andere vorm van fieldmarketing hebben we ook allemaal weleens meegemaakt. Je zit ‘s avonds op de bank, als de deurbel klinkt. Je doet open, en er staat iemand voor de deur die geld inzamelt voor een goed doel.
Of je uiteindelijk besluit te doneren staat hier los van, maar het is tegelijkertijd wel een marketingtechniek. Het logo van het goede doel staat namelijk op de collectebus; in sommige gevallen vragen ze je ook om een vaste donateur te worden.
Verkoop aan deur
Misschien dat je ook weleens een verkoper aan de deur hebt gehad. Zij vragen of je nog op zoek bent naar een nieuwe internetprovider, stofzuiger… noem het maar op.
Het is een verkoopmethode die wat aan het afsterven is, omdat de meeste consumenten hier simpelweg niet op zitten te wachten. Het is dus heel moeilijk om iets te verkopen, en dan is er ook nog de kans dat de consument een negatief beeld van je bedrijf ontwikkelt. Maar bedrijven kunnen er alsnog voor kiezen om deze vorm van fieldmarketing toe te passen.
Fieldmarketing en CRM
Nu we de verschillende manieren van fieldmarketing en diens voordelen en uitdagingen verkend hebben, is het tijd om te kijken naar de rol van het CRM-systeem. CRM-software helpt bedrijven om gegevens van en interacties met klanten in kaart te brengen; zo krijgt men meer grip op het doen en laten van de klant. Alles dat je namelijk moet weten over je klant, wordt samengebracht binnen deze gecentraliseerde omgeving.
De rol van CRM in fieldmarketing is erg tweezijdig. In sommige gevallen speelt het geen hele grote rol, maar soms ook wel. Laten we dit eens op een rij zetten:
- Flyeren: sommige bedrijven leunen voor deze activiteit heel erg op hun CRM-platform, maar anderen ook weer niet. Als jij zoveel mogelijk flyers aan zoveel mogelijk mensen uit wilt delen, dan ga je natuurlijk nooit bijhouden aan wie je ze hebt uitgedeeld. Maar als jij via je flyer een abonnement probeert te verkopen en dit ter plekke met iemand op straat af wilt sluiten, dan is een CRM onmisbaar. Zo kan je de klantgegevens namelijk ter plekke noteren.
- Samples: als je samples uitdeelt, dan zal de rol van het CRM-systeem waarschijnlijk minimaal zijn. Je gaat immers niet aan iedereen zijn of haar gegevens vragen, als je een blikje drinken uitdeelt.
- Inzamelen/collecteren: hier is een CRM-systeem onmisbaar. Je kan namelijk niet alleen noteren welke adressen hebben gedoneerd, maar toegang tot de software maakt het ook mogelijk om nieuwe vaste donateurs te registreren.
- Verkoop aan de deur: ook hier geldt dat het CRM-systeem onmisbaar is. Als je iets verkoopt, dan kan je de transactie met behulp van de software direct registreren en voltooien.
Als je dus aan de slag gaat met fieldmarketing, dan is een geschikt CRM-systeem zeker geen overbodige luxe.
Een mobiel CRM
Bedrijven die van plan zijn om een CRM te implementeren om hun fieldmarketing te ondersteunen, zouden in ieder geval op zoek moeten gaan naar een CRM dat mobiel beschikbaar is. Hierdoor hebben gebruikers waar en wanneer dan ook toegang tot de softwareomgeving. Wel zo handig, als je bij een klant voor de deur staat en een contract moet laten ondertekenen.
Samenvattend
Fieldmarketing is een methode die ondanks de digitalisering van onze wereld voor veel bedrijven nog altijd belangrijk is. Van flyers en samples tot verkoop aan de deur.. het zijn allemaal manieren om de naam van je bedrijf onder de consument te verspreiden.
Maar zoals dat eigenlijk geldt voor iedere marketingmethode: bedrijven kunnen niet meer zonder de juiste softwarematige ondersteuning. Dankzij een (mobiel) CRM-systeem kunnen gebruikers contracten en contactgegevens ter plekke vastleggen, zodat het gaandeweg een database vol met klantgegevens opbouwt. En met deze gegevens kan men vervolgens werken aan de verdere optimalisatie van hun marketingactiviteiten.
Start uw CRM selectie
Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming
Een gratis CRM-systeem: heb je daar wat aan?
Waarom zou je voor CRM-software betalen, als het ook gratis kan?
Lees verderSearch Engine Marketing en CRM: dit moet je weten
Zoekmachinemarketing: een strategie voor meer zichtbaarheid op Google, Bing en alle andere relevante zoekmachines.
Lees verder