Composable commerce: wat houdt dat precies in?

Als u op zoek bent naar e-commerce software die precies op uw behoeften aansluit, dan is het hoog tijd om alles te leren over composable commerce.

De softwaremarkt wordt gekenmerkt door zijn omvang en diversiteit. We zeggen daarom ook vaak: er is voor iedere organisatie een passend systeem te vinden. Bedrijven kunnen kiezen uit ‘kant-en-klare’ oplossingen, maar tegen een doorgaans iets hoger prijskaartje kunnen ze ook voor een systeem gaan dat precies op de eigen behoeften aansluit. 

De wereld van e-commerce beweegt snel. Om alle veranderingen en ontwikkelingen bij te kunnen benen, is het dus belangrijk dat men over software kan beschikken die met hen meebeweegt. In dit blog kijken wij naar het begrip ‘composable commerce’; volgens velen de ideale manier om uw e-commerce platform vorm te geven. 

Inhoudsopgave

Composable commerce: een definitie

Composable commerce omschrijft de werkwijze waarin software aan de hand van verschillende bouwstenen wordt vormgegeven. CRM-leverancier Salesforce omschrijft het als het bouwen van een huis; u kunt ervoor kiezen om voor een bestaand huis te gaan, maar u kunt ook uw droomhuis zelf vanaf de grond opbouwen.  

U kiest zelf de bouwstenen

Bij composable commerce kiest u dus zelf voor de bouwstenen. Welke modules en functionaliteiten wilt u aan uw e-commerce platform toevoegen? Het antwoord op die vraag is volledig aan u; u kiest zelf namelijk de bouwstenen uit. 

De voordelen van composable commerce

Composable commerce kent een aantal belangrijke voordelen. Laten we deze eens op een rij zetten. 

Up-to-date blijven en meebewegen

De ene na de andere technologische ontwikkeling lijkt elkaar tegenwoordig op te volgen. De behoeften van de consument veranderen continu; de kans is groot dat u daarom ook regelmatig van koers moet wijzigen. 

Daarom moet u kunnen vertrouwen op een softwaresysteem dat met u meebeweegt. Voorbij zijn de tijden waarin men geen enkele wijziging aan kon brengen in de IT-infrastructuur. Als u een bepaalde module niet meer nodig heeft en juist interesse heeft in een nieuwe, dan is deze wisseling in principe zo gemaakt. We noemen dit ook wel een modulaire inrichting. 

Voorkom spinnenwebben

Bedrijven die voor een kant-en-klare oplossing kiezen, hebben ongetwijfeld niet aan iedere module evenveel behoefte. Een module die enkel stof verzamelt is niet alleen zonde van de ruimte die het in beslag neemt, maar ook van het geld. Composable commerce zorgt ervoor dat u zelf bepaalt welke functionaliteiten en technologieën u graag wilt gaan gebruiken. Zo weet u zeker dat het systeem u optimaal kan ondersteunen in het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen. 

Eenvoudig uitbreiden

Voordat men aan de haal ging met composable commerce, bezat iedereen voornamelijk zogeheten monolithische softwareapplicaties. Hier vormen alle functies en onderdelen van het systeem één geheel. Als daar dus iets aan toegevoegd moest worden, dan moesten alle applicaties mee in deze update.

Composable commerce stelt bedrijven in staat om flexibeler uit te breiden; ze worden als het ware als puzzelstukjes aan elkaar vastgemaakt. Hierdoor kan men gefaseerd de softwareomgeving uitbreiden. 

Is composable commerce ook iets voor u?

Begrijp het niet verkeerd: er is niets mis met kant-en-klare softwareoplossingen. Het is natuurlijk met een reden dat heel veel bedrijven hier alsnog voor kiezen. Deze ontwikkelaars weten immers als geen ander waaraan de markt behoefte heeft en voorzien zijn applicaties dan ook van de meest relevante en nuttige functionaliteiten. 

Een flexibel systeem

Toch denken velen dat men zeker in de e-commerce sector steeds vaker op een composable commerce-platform over zal gaan stappen. De samengestelde software stelt ze nu eenmaal in staat om snelle wijzigingen door te voeren, afhankelijk van de ontwikkelingen die op dat moment gaande zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het integreren van een chatbot of een AI-zoekfunctionaliteit op de website. Maar het is ook simpelweg nuttig als men wil opschalen; het systeem beweegt hoe dan ook met u mee. 

Bron

Salesforce: ‘What Is Composable Commerce?’
Lees meer over:

Start uw CRM selectie

Ontdek welke CRM systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw CRM selectie: CRM systemen worden over het algemeen niet ontwikkeld voor specifieke sectoren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met uw branche tijdens de zoektocht naar de juiste software. Leveranciers met ervaring in uw branche snappen sneller uw bedrijfsprocessen waardoor de implementatie soepeler verloopt.

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Waar gaat u het CRM systeem vooral voor gebruiken?

Wilt u het CRM systeem integreren met andere software?

Hoeveel tijd wilt u uittrekken voor de implementatie van het CRM?

Overige vragen

Moeten uren worden geregistreerd in het CRM?
Werkt uw organisatie meer b2b, b2c of beide?
Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging in Nederland?
CRM leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden CRM leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Customer Relationship Management-software voor detailhandel

De moderne detailhandelaar kan niet langer om CRM-software heen: dit zijn de functies en kenmerken die ieder systeem zou moeten hebben.

Lees verder
Oriëntatie

Dit zijn de verschillen tussen CRM en ERP

Het zijn twee van de populairste bedrijfssoftware-systemen: maar hoe verschillen beiden nu eigenlijk van elkaar?

Lees verder